Memeden biberona geçiş sürecinde bebeğin biberonu reddetmesi olağan bir durumdur. Kimi bebekler biberonu daha çabuk kabullenir kimileri de oldukça zorluk çıkarabilir. Biberona geçiş sürecinde bebeğin biberonu reddetmesinin önüne geçmek veya en azından süreci kolaylaştırmak için zamanlama oldukça önemlidir. Örneğin bebeğin oldukça geç bir zamanda biberonla tanıştırılması biberonu kabullenmesini oldukça zorlaştırabilir.
Bebekleri her halükarda ilk 2 ay anne sütüyle, emzirerek beslemek önemlidir. Bu anne ile bebek arasındaki bağın güçlenmesine çok yardımcı olur. 2 ay sonunda eğer bir zorunluluk varsa memeden biberona geçiş yapılabilir.
Memeden biberona geçiş yaparken süreci kolaylaştırmak, bebeğin biberonu reddetmesini önlemek için bazı önlemler de alınabilir.
Genelde aşağıdaki önlemler biberona geçişte annelere yardımcı olacaktır:
1. Biberon ilk zamanlar emzirme ile birlikte verilerek biberona geçiş süreci başlatılmalıdır. Bu bebeğin biberona itirazını azaltacaktır. Örneğin bebeğe öğlen öğünlerinde biberona verilerek biberona yavaş yavaş alışması sağlanabilir.
2. Biberona geçiş yapmak, bebeği biberona alıştırmak için bebeği biberonla bir başkasının beslemesi istenebilir. Çünkü annesinden emzirilerek beslenmeye alışan bir bebek ilk zamanlar biberona oldukça tepki gösterebilir. Bu nedenle ailedeki bir başkasının bebeği biberonla beslemeye başlaması biberonu daha kolay kabullenmesine yardımcı olabilir.
3. Bebeği biberonla beslerken onunla sohbet etmek, sevildiğini hissetmesini sağlamak biberona geçiş sürecinde biberonu kolay kabullenmesine yardımcı olur. Çünkü kendiniz güvenli ve rahat hisseder.
4. Memeden biberona geçiş yapmak, bebeğin biberonu hemen kabullenmesi zordur. Biberona geçiş bir süreç gerektirir. Bazı bebekler biberonu çabuk kabullenir, bazı bebekler de biberonu uzun süre reddeder. Bu nedenle biberona geçiş sürecinde bebeğe karşı çok baskıcı olmamak gerekir. Bu bebeğin biberonu daha uzun süre reddetmesine neden olur.
5. Bebeğe biberon verirken karnının aç olduğu saatleri seçmek gerekir. Tok saatlerinde bebeğe biberona verilmemelidir. Çünkü karnı aç olan bir bebeğe biberonu kabul ettirmek daha kolaydır.
6. Biberona geçiş sürecinde bebeği biberona beslerken oldukça sakin ve sabırlı olmalıdır. Heyecan, stres, sinir gibi duygular bebeği de olumsuz etkiler. Bebek kendini huzursuz ve mızmız hisseder.
7. Biberon bebeğe ilk verildiği zaman birkaç denemeden sonra çok fazla ısrarcı olmamak gerekir. İlk demede bebeklerin biberonu reddetmesi olağan bir durumdur.
8. Biberonu bebeğin daha çabuk kabullenmesi için biberon memesinin ucuna biraz anne sütünden damlatmak yardımcı olur. Anne sütünün tadına alışmış olan bir bebek böylelikle biberonu daha kolay kabullenebilir.
9. Biberona geçiş sürecinde bebeğin biberonu kolay kabullenmesi ve biberonu reddetmesi riskini düşürmek için biberon seçimine de dikkat etmek gerekir. Biberon başlığı bebek için uygun olmalıdır. Ayrıca biberonun görümü de bebeğin biberonu kabullenmesine yardımcı olabilir.
bilgilendirme için sağolun. pp ve pes biberonlar bebekler için daha güvenli. biberon tavsiye olarak www.bebekbiberonu.com önerebilirim.
Bilgilendirme için teşekkürler bende çok zorlandım biberona geçiş sürecinde ama bugün galip geldim çok şükür.. Alıştırmak isteyen annelere tavsiyem önce biberona sıkmaportakal suyu koyup denesinler..benim oğlum o şekerli tadı alınca biberonu kabullendi şimdi mamayıda alıştığı için içiyo:-)